Snobrød
Der er noget fascinerende og nærværende ved at bage et snobrød. At få lov til at sno, bage, fylde og til sidst spise sit helt eget brød.
I min familie hedder det perfekte snobrød et 'præmiebrød". Et præmiebrød er lyserbrunt over det hele, gennembagt og hævet undervejs, så dejen er luftig.
Der kan være mange præmiebrød ved det samme bål. Det gælder hverken om at komme først eller om at lave det flotteste. Det gælder om at gøre sig umage, være tålmodig og om at øve sig.
(Og så er det en hjælp for alle, hvis man også gør sig umage med at lave og vedligeholde bålet, så der hele tiden er masser af gode og varme gløder)
Opskrift på snobrød
Opskrift på snobrød
Man kan stort set bage snobrød af enhver brøddej. Fra den helt enkle dej af vand, mel og lidt salt til den mere luksuriøse fødsesldagsbolledej, hvor man også tilsætter gær, æg, smør, sukker osv.
Det enkle snobrød:
Vand
Gær
Hvedemel (Skift eventuelt noget af melet ud med havregryn, fuldkornshvedemel, speltmel eller andet)
Salt
Luksus-snobrød:
For blødere og mere luksuriøst snobrød, kan du tilsætte følgende:
æg
smør
mælk
sukker
Bemærk:
Husk at putte mere mel i, hvis du putter mere æg, mælk og/eller smør i.
En god snobrødsdej skal være en smule klistret, så den sidder fast på pinden, men ikke så klistret, at man bliver helt fedtet af at røre ved den.
Tricks til det perfekte snobrøds-bål
Tricks til det perfekte snobrøds-bål
- Start bålet i god tid, så der kan nå at blive masser af gode gløder frem for flammer.
- Brug brænde, der har god brændværdi - hvilket vil sige, at de bliver til gløder og ikke forsvinder med det samme. For eksempel:
- Lige inden bagningen begynder, spreder man bålet, så flammerne går ud og gløderne ligger jævnt i bålet.
- Form eventuelt en "gryde" af gløderne.
Hvis man holder et snobrød vandret henover et glødebål i grydeform, bliver det nemmere at bage brødet jævnt. - Hold bålet ved lige:
Efter noget tid, vil der være så meget aske på gløderne, at de mister varme. Det hjælper at skubbe lidt rundt i gløderne og samle dem igen. - Hvis man sidder ved bålet i lang tid, vil der muligvis også blive behov for at holde bagepause, så man kan fyre op i bålet igen og lave nye gløder:
Saml bålet, put en ordentlig omgang brænde på, lad det brænde godt igennem, det kan godt tage 20-30 minutter, hvorefter man kan sprede bålet og bage igen.
Tricks til bagningen af et præmie-snobrød
Tricks til bagningen af et præmie-snobrød
- Snobrød skal bages over gløder - IKKE flammer. Flammer giver sorte snobrød, som er ubagte i midten.
- Hold brødet vandret i forhold til gløderne
Mange peger spidsen ned i midten af bålet og ender på den måde med et brød, som er i den ene ende og ubagt i den anden. - Drej snobrødet hele tiden, stille og roligt
På den måde får det jævn og god varme og kan nå at hæve imens det bager.